Oto co się stanie z twoim organizmem, gdy zaczniesz zjadać 3 jajka dziennie!

W dzisiejszych czasach wiele osób usuwa z diety produkty zwierzęce w tym nabiał. Sporo ludzi przeszło na dietę wegańską, która wyklucza takie artykuły.

Nie zdają sobie sprawy, ile tracą, odstawiając jajka. Są ważnym elementem zdrowej diety i wcale nie zawierają tyle cholesterolu, ile zakładano. Poza tym wykazano, że w jajkach występują substancje obniżające cholesterol m.in. lecytyna i omega-3. Jedząc je regularnie, poprawisz swoje zdrowie i zabezpieczysz się przed wieloma chorobami.

Kurze jajka przez długo uważane były za zdrowe i sycące aż do lat 70. Wówczas zaczęto obawiać się cholesterolu zawartego w żółtkach. Dziś odzyskały dobre imię. Udowodniono, że przez kilkadziesiąt lat jajka znacznie się poprawiły. Te dzisiejsze mają o 70% więcej witaminy D i zawierają o jedną piątą mniej tłuszczów nasyconych niż te, które znosiły kury naszych babć. Ponadto mieszczą o jedną dziesiątą mniej cholesterolu i o 13% mniej kalorii.

Jak to możliwe? O tym na następnej stronie.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : wittyfeed.com

Reply