Czosnek z Chin: dowiedz się, dlaczego jest szkodliwy dla zdrowia oraz jak rozpoznać go na sklepowej półce

„Made in China” to najpopularniejszy napis na świecie.

Chiny od dobrych kilkunastu lat są w czołówce krajów, które produkują i eksportują najwięcej towarów. Mieszkańcy Państwa Środka wyspecjalizowali się w szybkiej i taniej produkcji wyrobów niemal ze wszystkich branż. Niestety niska cena azjatyckich produktów wynika z ich słabej jakości, złych warunków produkcyjnych i wyzysku pracowników.

Idąc do sklepu nawet nie mamy pojęcia, ile znajdujących się w nim towarów przyjechało z dalekich Chin. Wśród nich jest czosnek, ceniona od wieków bylina, która posiada wiele leczniczych właściwości i do wieku stosowana jest w medycynie ludowej wielu narodów.

Czosnek jednak czosnkowi nie równy i lepiej wybierać ten krajowy niż importowany z Chin. Już sam fakt, że chiński czosnek musi pokonać tysiące kilometrów, by znaleźć się na półce osiedlowego sklepu, powinien budzić niepokój, bo taka długa podróż wymaga skutecznej konserwacji.

Więcej o powodach szkodliwości chińskiego czosnku i metodach rozpoznawania go, przeczytacie na kolejnych stronach. 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : curioctopus.it, wikipedia.org

Reply