Lubisz wino, ale męczy Cię po nim kac? Ten problem rozwiąże najnowszy gadżet, który przefiltruje trunek, nie pozbawiając go smaku i mocy

Wszystko zaczęło się od tego, że James Kornacki, chemik z Northwestern University z Evanston, miasta położonego nad jeziorem Michigan, postanowił skonstruować filtr, który poprawiałby jakoś wina, poprzez zmniejszenie w nim ilości szkodliwych substancji odpowiadających za powstawianie kaca. Kiedy okazało się, że jego wizja ma sens, to w biurze projektowym w Chicago powstał profesjonalny filtr Üllő.

Üllő działa podobnie do popularnych filtrów oczyszczających wodę kranową. Dzięki specjalnej wkładce z polimerami, filtr do wina ma zdolność wyłapywania i odseparowywania siarczanów, których zadaniem jest konserwowanie trunków.

Siarczany potęgują kaca, ale muszą być dodawane do wina, ponieważ inaczej zepsułoby się podczas transportu. Po otwarciu butelki niestety już tylko przeszkadzają pijącym, bo sprawiają, że trunek ma bardziej osty i gorzki smak. Dodatkowo są silnym alergenem.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : builtinchicago.org, ullowine.com, wikipedia.com

Reply