Proste dekoracje z warzyw i owoców, które możesz wykonać sama w domu. Zobacz, jakie to proste!
Powszechnie uważa się, że „jemy oczami”, dlatego tak ważne jest piękne i estetycznie zaprezentowanie przygotowanych dań. Udowodniono, że ładnie podany posiłek wzmaga apetyt i zmienia sposób, w jaki odbieramy jego smak.
Oprócz stylowej zastawy i pięknych serwetek pomocna okazuje się sztuka wykonywania ozdób z warzyw i owoców. Często układa się je na mięsach, wędlinach czy sałatkach. Zobaczcie jak je wykonać!
1.Jeżyk z gruszki i winogron.
Bierzemy średniej wielkości gruszkę i obieramy do połowy jej węższą cześć, która będzie tworzyć pyszczek jeża. Następnie wbijamy kilka wykałaczek i nakłuwamy na nie winogrona. Oczy robimy z ziarenek pieprzu a nosek z przepołowionej czarnej oliwki.
2. Kwiatuszek z rzodkiewki.
Dokładnie oczyszczamy i myjemy dwie ładne rzodkiewki. Jedną kroimy na bardzo cienkie plasterki, drugą nacinamy w kilku miejscach, tak jak na obrazku 4. Później w powstałe nacięcia wkładamy pocięte wcześniej plasterki. Aby były bardziej plastyczne można skropić je sokiem z cytryny.
źródło : zszywka.pl