Szybka ściąga z zasad savoir vivre’u, dzięki której już nigdy nie będziesz speszony w restauracji!

O tym, że w naszej kulturze nie wolno mówić z pełnymi ustami, oblizywać talerza czy mlaskać (choć w Japonii postrzegane to jest jako zachwyt nad potrawą) każdy wie. Warto jednak zapamiętać kilka podstawowych zasad savoir vivre’u, aby czuć się pewniej przy uroczystej kolacji czy bankiecie.

Dobre maniery to coś, co świadczy o naszym wychowaniu, więc jeśli nie przejąłeś odpowiednich wzorców z dzieciństwa, warto teraz nad tym popracować.



1.Układając sztućce w któryś z poniższych sposobów, przekazujesz kelnerowi następujące wiadomości:

1



2.Tak powinno wyglądać nieformalne ułożenie zastawy na stole.

2



3. A oto wersja oficjalna.

3

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply