Schłodzone, pieczone, a może mrożone? Na widok tych deserów aż ślinka cieknie!

Schłodzone, pieczone, a może mrożone – przepisy na proste desery, które oczarują Was i waszych gości.

Może – podobnie jak ja – macie często ochotę na jakiś wyszukany deser, ale brakuje Wam pomysłu – postaram się Was dzisiaj zainspirować!



Owocowe sushi

Do przygotowania potrzebne będą:

  • 250 gr ryżu (np. arborio) gotowanego na mleku z kilkoma łyżkami budyniu śmietankowego,
  • 2 kiwi,
  • 1/2 mango,
  • 2 łyżki gładkiego dżemu morelowego (bez owoców).

Kiwi należy obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie paski. Tak samo postąpić z mango.

Na podstawce układać z 2 łyżek ryżu coś na kształt pierogów. Na wierzchu każdej „kupki ryżu” układać plasterki owoców, pomiędzy nie dodać dżem morelowy. Posypać porwaną mięta. Podawać schłodzone.

1

 



Zapiekane brzoskwinie

Do przygotowania potrzebne będą:

  • 5 dużych brzoskwiń,
  • 4 makaroniki (amaretti),
  • 20 gr kandyzowanych owoców,
  • 10 ml słodkiego wina białego (np. muscat),
  • 3 łyżki cukru,
  • 15 gr masła.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z jednej brzoskwini usunąć pestkę i posiekać ją w drobną kosteczkę. Do posiekanej brzoskwini dodać pokruszone makaroniki, kandyzowane owoce (np. pomarańcze, cytryny) i łyżeczkę cukru. Pozostałe brzoskwinie przepołowić, wyciągnąć pestkę. Do wnętrza włożyć przygotowaną przez nas mieszankę. Napełnione brzoskwinie umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać masło. Owoce podlać słodkim winem białym (typu muscat) i posypać cukrem. Piec 25 minut, a w trakcie podlewać sokami, które powstają z pieczenia. Podawać na gorąco bądź ciepło.

2

 



Lody w innej odsłonie

Do przygotowania potrzebne będą:

  • lody waniliowe,
  • 400 gr wiórków kokosowych,
  • 100 gr pistacji,
  • 4 jajka.

Przygotować lodowe kulki przy pomocy łyżki do lodów, następnie włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Międzyczasie zmielić pistacje na drobny proszek. W drugiej miseczce umieścić rozbite i wymieszane na gładką masę jajka, a w trzeciej kokos. Po wyciągnięciu z zamrażarki, należy umieścić pojedynczą lodową kulkę na widelcu, zanurzać w jajku, a następnie w kokosie. Czynność tą powtórzyć 3 razy. Po tym zmrożone kulki włożyć z powrotem na 2 godziny do zamrażarki. Po wyjęciu z lodówki nabijać pojedynczo na widelec, moczyć w jajku i zanurzyć w sproszkowanych pistacjach.

Gdy będą gotowe trzeba nabić na patyczki od szaszłyków i ponownie umieścić w zamrażarce na 2 godziny. Na rozpalonym grillu opiekać przez minutę na każdej stronie. Podawać natychmiast.

3

 

Jeżeli podobają się Wam te przepisy, podzielcie się nimi ze znajomymi! 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : cuisineactuelle.fr/

Reply