Schłodzone, pieczone, a może mrożone? Na widok tych deserów aż ślinka cieknie!
Schłodzone, pieczone, a może mrożone – przepisy na proste desery, które oczarują Was i waszych gości.
Może – podobnie jak ja – macie często ochotę na jakiś wyszukany deser, ale brakuje Wam pomysłu – postaram się Was dzisiaj zainspirować!
Owocowe sushi
Do przygotowania potrzebne będą:
- 250 gr ryżu (np. arborio) gotowanego na mleku z kilkoma łyżkami budyniu śmietankowego,
- 2 kiwi,
- 1/2 mango,
- 2 łyżki gładkiego dżemu morelowego (bez owoców).
Kiwi należy obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie paski. Tak samo postąpić z mango.
Na podstawce układać z 2 łyżek ryżu coś na kształt pierogów. Na wierzchu każdej „kupki ryżu” układać plasterki owoców, pomiędzy nie dodać dżem morelowy. Posypać porwaną mięta. Podawać schłodzone.
Zapiekane brzoskwinie
Do przygotowania potrzebne będą:
- 5 dużych brzoskwiń,
- 4 makaroniki (amaretti),
- 20 gr kandyzowanych owoców,
- 10 ml słodkiego wina białego (np. muscat),
- 3 łyżki cukru,
- 15 gr masła.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z jednej brzoskwini usunąć pestkę i posiekać ją w drobną kosteczkę. Do posiekanej brzoskwini dodać pokruszone makaroniki, kandyzowane owoce (np. pomarańcze, cytryny) i łyżeczkę cukru. Pozostałe brzoskwinie przepołowić, wyciągnąć pestkę. Do wnętrza włożyć przygotowaną przez nas mieszankę. Napełnione brzoskwinie umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać masło. Owoce podlać słodkim winem białym (typu muscat) i posypać cukrem. Piec 25 minut, a w trakcie podlewać sokami, które powstają z pieczenia. Podawać na gorąco bądź ciepło.
Lody w innej odsłonie
Do przygotowania potrzebne będą:
- lody waniliowe,
- 400 gr wiórków kokosowych,
- 100 gr pistacji,
- 4 jajka.
Przygotować lodowe kulki przy pomocy łyżki do lodów, następnie włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Międzyczasie zmielić pistacje na drobny proszek. W drugiej miseczce umieścić rozbite i wymieszane na gładką masę jajka, a w trzeciej kokos. Po wyciągnięciu z zamrażarki, należy umieścić pojedynczą lodową kulkę na widelcu, zanurzać w jajku, a następnie w kokosie. Czynność tą powtórzyć 3 razy. Po tym zmrożone kulki włożyć z powrotem na 2 godziny do zamrażarki. Po wyjęciu z lodówki nabijać pojedynczo na widelec, moczyć w jajku i zanurzyć w sproszkowanych pistacjach.
Gdy będą gotowe trzeba nabić na patyczki od szaszłyków i ponownie umieścić w zamrażarce na 2 godziny. Na rozpalonym grillu opiekać przez minutę na każdej stronie. Podawać natychmiast.
Jeżeli podobają się Wam te przepisy, podzielcie się nimi ze znajomymi!
źródło : cuisineactuelle.fr/