Łatwe sposoby na sprawdzenie jakości sklepowego jedzenia, m.in. masła, mleka czy ryżu. W kilka sekund przekonaj się, co tak naprawdę kupujesz

2. Serek ricotta

W celu zwiększenia masy produktu, producenci dodają do sera skrobię. W efekcie otrzymują gęstą masę o smaku ricotty, która jednak nie jest już pełnowartościowym serem. Aby sprawdzić, czy producenci nas w ten sposób oszukują, trzeba kawałek ricotty skropić jodyną. Jeśli ser będzie oszukany, zyska niebieskawa barwę.

3. Kandyzowane owoce

Autentyczne kandyzowane owoce są wykonane oczywiście z owoców i nie mają zbyt intensywnego koloru. Niestety owoce są drogie, więc producenci zastępują je masą z żelatyny pełną barwników. Chcąc sprawdzić, czy nasz kandyzowany owoc jest prawdziwy czy oszukany, trzeba włożyć go do dość ciepłej wody. Podrabiany po kilkunastu minutach rozpuści się niemal całkowicie.


4. Masło

Fałszywe masło zawiera tłuszcze roślinne, a wykryć ich obecność można w bardzo łatwy sposób. Należy wylać wrzącej wody na kawałeczek masła i obserwować reakcję. Jeśli masło ładnie i szybko się topi mieszając z wodą, to znaczy że jest prawdzie, jeśli zaś tworzy się z niego zawiesina na powierzchni wody, to znak, że kupiliśmy margarynę.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : incrivel.club

Reply