Niezawodny domowy sposób, dzięki któremu skutecznie pozbędziesz się kaszlu i oczyścisz drogi oddechowe
Zima powoli się kończy, ale wiele osób wciąż boryka się z problemami zdrowotnymi typowymi dla tej pory roku: przeziębienie, katar, kaszel. Jeśli w gardle i płucach wciąż zalega śluz, który jest trudny do odkaszlnięcia, można sięgnąć po sprawdzony domowych sposób, który stosowały niegdyś nasze babcie, czyli syrop z marchwi.
W pozbyciu się kaszlu i zalegającej wydzieliny pomocna okazuje się zwykła marchewka. To pospolite warzywo kryje w sobie wielką moc, która pomoże każdemu w powrocie do zdrowia. Marchewki bogate są w liczne składniki o działaniu zdrowotnym, np. w przeciwutleniacze, które poprawiają odporność i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Marchewki są także dobrym źródłem witaminy A, B, C, K, B-karotenu oraz różnych minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu czy manganu.
Marchew to bardzo odżywcze warzywo.
Syrop z marchwi jest bombą składników odżywczych i leczniczych, które działają jak balsam na układ oddechowy. Picie syropu pomaga w oderwaniu się zalegającego śluzu i łagodzi gardło. Syrop jest odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.
Przepis na syrop z marchwi
Składniki: 1/2 kg marchewki, 3-4 łyżki miodu (najlepiej organicznego), woda
Sposób przygotowania: marchewki umyć, obrać i pokroić na kawałki, następnie ugotować do miękkości oraz odcedzić, zachowując wodę; ugotowane marchewki przetrzeć przez sito na mus lub użyć w tym celu blendera; w wodzie pozostałej po ugotowaniu warzyw rozpuścić miód i dodać do marchewkowego puree; mikstura powinna być przechowywana w chłodnym miejscu.
Dawkowanie: profilaktycznie 2-3 łyżeczki w ciągu dnia; w przypadku choroby stosować wg potrzeb.
Syrop z marchwi powinien mieć konsystencję śmietany.
źródło : viralsection.com