Ciekawe, czy zgadniesz, co kryje się pod hasłem wagashi. Podpowiedź: coś smakowitego!
Co kraj to obyczaj, a Japonia słynie z bardzo odmiennej kultury, ciekawych teleturniejów i robienia wszystkiego na własny sposób. Zatem w tym kontekście, cóż to takiego te wagashi? Otóż są to tradycyjne japońskie… słodycze. Ich historia jest bardzo długa, a perfekcja z jaką są wykonywane, cieszy oko.
Jako tradycyjne słodycze są przygotowywane z naturalnych składników tylko pochodzenia roślinnego. Wśród składników nie znajdziesz nic z produktów mlecznych i olejów roślinnych.
Era słodyczy tego typu w Japonii zaczęła się około 1600 roku, kiedy dotarł tam cukier z Chin, dzięki rozwojowi handlu. Wcześniej jedynymi znanymi w Japonii słodkościami były orzechy i owoce. Różne rodzaje wagashi mają swoje własne nazwy:
1. Anmistsu
Deser ten jest serwowany w miseczce, robiony z kosteczek galaretki z np. czerwonych alg. Dodatkami są pasta z fasoli azuki, grosze i różne owoce. Wszystko zalane jest słodkim owocowym syropem.
2. Amanattō
Kolejny przysmak jest robiony z fasoli azuki, której ziarenka są otoczone syropem z cukru i suszone. Co ciekawe, smakołyk został wymyślony około 1860 roku, a sklepik wynalazcy przechodząc z pokolenia na pokolenie działa do dziś.
3. Daifuku
Bardzo popularne ciastka ryżowe, które nadziewa się owocowymi pastami i otacza cukrem pudrem lub kakao.
4. Kusa mochi
Jest robiona głównie na wiosnę z mochi (ryż gotowany i mielony na masę) i japońskiej bylicy, dzięki której zyskuje ciekawy zielony kolor.
5. Sakuramochi
Bardzo popularne zwłaszcza na dzień dziewczyn. Ciastko jest robione z ryżu, pasty anko z fasoli azuki i owinięte marynowanym liściem wiśni.
źródło : wikipedia.org