Kupujecie błyszczące jabłka, a w domu myjecie je tylko pod bieżącą wodą? To poważny błąd! Zobaczcie, ile wosku jest na owocach i jak się go pozbyć 

Owoce to bardzo cenne źródło witamin, ale pod warunkiem, że nie są naszpikowane chemią.

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie, gdyż ich uprawa jest dość łatwa i można prowadzić ją w różnych warunkach klimatycznych. Dodatkowo jest to owoc uniwersalny, nadający się do przygotowania wielu różnych dań: idealnie pasuje nie tylko do wypieków, owsianek i sałatek, ale też do mięs czy innych obiadowych potraw.

 

Jabłka są dostępne w sklepach przez cały rok. Duże i błyszczące kuszą klientów, ale czy na pewno są takie zdrowe jak myślimy? Niestety po wzięciu jabłek pod lupę, okazało się, że są wymazane woskiem do granic możliwości!

Jabłka naturalnie wydzielają nieco wosku, który chroni je przed czynnikami szkodliwymi. Jednak jest to za mała ilość, by owoc wyglądał kusząco nawet kilka miesięcy po jego zerwaniu. Dlatego dystrybutorzy jabłek pokrywają owoce dodatkową warstwą wosku, która ani nie jest apetyczna, ani zdrowa.

 

Pokrycie woskiem jabłek sprawia, że nie wysychają tak szybko, przez co dłużej są jędrne i mniej narażone na obicia. Dodatkowo wosk poprawia ich kolor i pomaga dłużnej utrzymać zapach, co oczywiście przekłada się na wartość rynkową owoców. Czasami woski do pokrywania jabłek miesza się jeszcze z środkami grzybobójczymi.

Czy jedzenie takiego wosku jest zdrowie? To zależy z czego go wytworzono i ile go zjemy, ale niezależnie od tego, co stanowi jego bazę, to nasze organizmy nie trawią tego typu substancji! Warto więc sprawdzać kupowane jabłka i skutecznie usuwać z nich śliską powłokę.

Jak pozbyć się wosku z jabłek? Film znajdziecie już na drugiej stronie. 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : tiposano.net, wikipedia.org, youtube.com

Reply