10 dobrych manier, których coraz rzadziej przestrzega się przy stole. Czy warto rezygnować z tych zachowań?

7. Wyjście na stronę

Niegdyś starano się, by czas posiłku był czasem najwyższej estetyki i higieny. Jeśli komuś zachciało się kichnąć, ziewnąć, podrapać się w uchu, wytrzeć noc – musiał wyjść i zrobić to na osobności. Dziś ludzie są w tej kwestii o wiele mniej wymagający i potrafią np. w restauracji  przy wszystkich smarkać nosy dzieciom. Jeszcze gorzej jest podczas spożywania posiłków w domu, gdzie by zaoszczędzić czas, przy stole wykonuje się różne obowiązki.

8. Higieniczna cukierniczka

Do cukierniki wciągu jednej biesiady sięga się wielokrotnie, więc do dobrych manier należało używanie do tego osobnej łyżeczki. Dziś często w restauracjach cukiernice nie mają osobnych łyżek i wszyscy wkładają w cukier swoje, często już oblizane czy umoczone w napoju sztućce.

Zasady mówiące o niesięganiu swoimi sztućcami po jedzenie znajdujące się we wspólnych naczyniach, były bardzo dobrymi zasadami. Pozwalały zachować większą higieniczność wspólnej konsumpcji, a niespożyte dania dłużej później nadawały się jeszcze do zjedzenia, gdyż nie było w nich bakterii ze sztućców.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : littlethings.com, perfeito.guru

Reply