10 dobrych manier, których coraz rzadziej przestrzega się przy stole. Czy warto rezygnować z tych zachowań?

7. Wyjście na stronę

Niegdyś starano się, by czas posiłku był czasem najwyższej estetyki i higieny. Jeśli komuś zachciało się kichnąć, ziewnąć, podrapać się w uchu, wytrzeć noc – musiał wyjść i zrobić to na osobności. Dziś ludzie są w tej kwestii o wiele mniej wymagający i potrafią np. w restauracji  przy wszystkich smarkać nosy dzieciom. Jeszcze gorzej jest podczas spożywania posiłków w domu, gdzie by zaoszczędzić czas, przy stole wykonuje się różne obowiązki.

10 dobrych manier, których coraz rzadziej przestrzega się przy stole. Czy warto rezygnować z tych zachowań?

8. Higieniczna cukierniczka

Do cukierniki wciągu jednej biesiady sięga się wielokrotnie, więc do dobrych manier należało używanie do tego osobnej łyżeczki. Dziś często w restauracjach cukiernice nie mają osobnych łyżek i wszyscy wkładają w cukier swoje, często już oblizane czy umoczone w napoju sztućce.

Zasady mówiące o niesięganiu swoimi sztućcami po jedzenie znajdujące się we wspólnych naczyniach, były bardzo dobrymi zasadami. Pozwalały zachować większą higieniczność wspólnej konsumpcji, a niespożyte dania dłużej później nadawały się jeszcze do zjedzenia, gdyż nie było w nich bakterii ze sztućców.

10 dobrych manier, których coraz rzadziej przestrzega się przy stole. Czy warto rezygnować z tych zachowań?

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : littlethings.com, perfeito.guru

Reply