10 dobrych manier, których coraz rzadziej przestrzega się przy stole. Czy warto rezygnować z tych zachowań?
9. Dziękowanie
Pełne sklepowe półki sprawiły, że obecnie w wielu krajach ludzie stracili szacunek do jedzenia. Przestali dostrzegać to, jak wielkim i życiodajnym darem są produkty spożywcze. Skutkiem tego jest to, że przy stołach coraz rzadziej słyszy się słowo dziękuje przed posiłkiem, jako wyraz wdzięczności za to, iż można zaspokoić głód.
10. Brak modyfikacji dania
Poprawianie kucharza było kiedyś nie do pomyślenia. W złym tonie było dosalanie, dopieprzanie potraw czy polewanie ich np. sosem lub ketchupem. Modyfikowanie dania traktowano jako wyraźny sygnał, że jest niedobre.
Na szczęście dziś jest inaczej i ludzie swobodnie mogą doprawiać dania bez obawy, że kucharz czy gospodarz domu się obrazi. To jest chyba jedyna maniera z zachowań przy stole, której zanik można uznać za coś dobrego.