10 mitów na temat jedzenia, w które niepotrzebnie wierzymy


Mit nr 6: Owoce i warzywa są bez wartości po zamrożeniu

Popularny mitem jest, że mrożonki do niczego się nie nadają i takie produkty są bezwartościowe. Nie jest to prawdą, bo obecnie technologia mrożenia pozwala na zachowanie wszystkich wartości odżywczych.

Prawda: Wybierając mrożonki, otrzymujesz pełnowartościowe warzywa i owoce.

giphy.com

6


Mit nr 7: Oddzielanie składników odżywczych pomaga schudnąć

Enzymy trawienne są w stanie trawić równocześnie wszystkie dostarczane składniki. Nie ma żadnych dowodów na to, że jedząc te składniki oddzielnie, szybciej schudniesz.

Prawda: W jedzeniu ważna jest jego ilość i jakość, stawiajmy na zdrowe tłuszcze i cukry oraz niewielkie posiłki, a to z pewnością pomoże w schudnięciu.

giphy.com

7


Mit nr 8: Brązowy chleb jest zdrowszy niż biały

To zależy od składu chleba, bo piekarze dodają do zwykłego chleba karmel i potem nazywają go pełnoziarnistym. Dlatego trzeba patrzeć na skład chleba.

Prawda: Ciemne pieczywo jest zdrowe, jeśli jest rzeczywiście pełnoziarniste.

giphy.com

8


Mit nr 9: Soki są tak samo dobre jak całe owoce

Sokowirówki rozbijają włókna owoców, a ilość witamin i minerałów jest mniejsza.

Prawda: Jedz całe owoce, są zdrowsze.

giphy.com

9


Mit nr 10: Sushi jest dietetyczne

O ile ryba i ryż w sushi są ok, o tyle wszelkie sosy i dodatki są kaloryczne.

Prawda: Sushi ma dużo ryżu, więc można je liczyć jako normalny posiłek.

giphy.com

10

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : brightside.me

Reply