12 błędów popełnianych podczas gotowania, które mogą zepsuć nawet najlepszy przepis

Gotowanie to nie taka łatwa sprawa, jak się może wszystkim wydawać. Aby przygotować naprawdę wyśmienite danie potrzebny jest nie tylko dobry przepis, ale też ogólne umiejętności kuchenne i znajomość różnych sztuczek.

Chyba każdemu choć raz zdarzyło się ugotować coś z kusząco brzmiącego przepisu, ale efekt zmagań nad garnkiem czy patelnią okazał się bardzo mizerny i kompletnie nie przypominał tego, co było widać na obrazku obok receptury. Co może być przyczyną takich niepowiedzeń? Różne niewielkie kuchenne błędy, które gdy się kumulują, psując końcowy smak i efekt wizualny potrawy.


12-mistakes-when-cooking-p


Błąd nr 1 Pomijanie etapu zwanego odpoczynkiem mięsa

Dobry wołowy stek czy pieczeń muszą „odpocząć” przed podaniem. Należy na kilka minut odłożyć upieczone czy usmażone mięsko (stek dobrze jest zawinąć w folię aluminiową), by jego wewnętrzna temperatura się wyrównała, a soki wchłonęły się, nadając mu wspaniały smak i aromat.

12-mistakes-when-cooking-3


Błąd nr 2 Smażenie na oliwie z oliwek

Przy wysokich temperaturach oliwa z oliwek traci całą swoją wartość odżywczą i zaczyna się palić, co może całkowicie zepsuć smak potrawy. Oliwy z oliwek należy używać np. do sałatek, a do smażenia lepiej wybrać rafinowany olej słonecznikowy lub tradycyjny smalec (koniecznie do schabu).

Z kolejnych stron dowiecie się więcej m.in. o błędach związanych ze smażeniem, przechowywaniem produktów czy ich odmierzaniem. 

12-mistakes-when-cooking-6

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.


źródło : brightside.me


Reply