12 błędów popełnianych podczas gotowania, które mogą zepsuć nawet najlepszy przepis
Błąd nr 3 Niesolenie wody na makaron
Podstawową zasadą podczas gotowania makaronu jest dodanie soli do wody. Brak soli pogorszy smaku makaronu i nawet pyszny sos do końca nie uratuje dania, któremu wyraźnie będzie brakować przysłowiowej kropki nad „i”. Wodę na makaron najlepiej jest solić w proporcji jedna łyżka stołowa soli na 300 g makaronu.
Błąd nr 4 Odmierzanie suchych składników za pomocą naczyń
Wiele osób odmierza mąkę, cukier, kasze czy inne sypkie produkty za pomocą szklanki, ponieważ jej pojemność 200 ml odpowiada gramaturom podanym w przepisie. Ale produkt produktowi nierówny i w takiej szklance zmieści się np. 300 gram lekkiego produktu, ale cięższego już tylko 120 gram. Gotowanie nieraz wymaga aptekarskiej precyzji, więc lepiej zainwestować w miarki lub kuchenną wagę.
Błąd nr 5 Smażenie na niewystarczająco rozgrzanej patelni
Najlepsi kucharze mówią: „Jeśli uważasz, że twoja patelnia jest już wystarczająco gorąca, to odczekaj jeszcze dwie minuty i dopiero wtedy zacznij na niej smażyć”. Dobrze rozgrzana patelnia sprawi, że przygotowywane na niej produkty będą chrupkie, jędrne i nie wpiją niepotrzebnie zbytniej ilości tłuszczu.
Błąd nr 6 Zbyt szybkie dodawanie czosnku
Wiele przepisów mówi „Usmaż na maśle z czosnkiem”, ale nie podaje czasu dodania czosnku. Otóż czosnek należy dodawać zawsze pod koniec smażenia (na 2-3 minuty przed zdjęciem patelni z gazu), ponieważ zawiera dość mało wody i szybko się pali.
źródło : brightside.me