12 błędów popełnianych podczas gotowania, które mogą zepsuć nawet najlepszy przepis


Błąd nr 7 Przeciążanie patelni

Chrupiąca skórka czy panierka smażonego mięsa uwielbiana jest przez wielu smakoszy. Jeśli chcemy właśnie taką skórkę uzyskać, błędem jest wrzucanie na patelnie zbyt dużej ilości sztuk mięsiwa czy innych dodatków. Patelnia wtedy jest przeciążona, a soków puszczanych przez przyrządzane produkty jest na tyle dużo, że potrawa zamiast smażyć się, to zaczyna się gotować.

12-mistakes-when-cooking-5


Błąd nr 8 Przechowywanie wszystkich tzw. świeżych produktów spożywczych w lodówce

Lodówka pomaga wielu produktom dłużej zachować świeżość, ale nie wszystkim. Pomidory, cebulę, czosnek, ziemniaki, cukinię, bakłażany i różne owoce tropikalne, takie jak kiwi czy mango, lepiej przechowywać w ciepłym, by ich smak pozostał intensywnym. Wbrew pozorom te produkty w lodówce szybciej tracą świeżość.

12-mistakes-when-cooking-1


Błąd nr 9 Zbyt częste obracanie produktów na patelni

Im częściej ruszamy smażące się produkty, tym więcej wody i soków puszczają. W rezultacie zamiast coś smażyć, to zaczynamy dusić potrawę. Lepiej więc dokładnie odmierzyć czas smażenia z obu stron, by tylko raz ruszać skwierczące pyszności.

12-mistakes-when-cooking-4


Błąd nr 10  Smażenie mięsa na nieprzywierających patelniach

Chcąc uzyskać pięknie wysmażone mięso, lepiej jest zrezygnować z płaskich patelni pokrytych nieprzywierającymi powłokami (takie naczynia świetnie nadają się do przyrządzania jajek czy naleśników) na rzecz patelni grillowych lub żeliwnych. W tego rodzaju patelniach ciepło rozchodzi się inaczej, co wpływa na smak mięska.

12-mistakes-when-cooking-11

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.


źródło : brightside.me


Reply