12 błędów popełnianych podczas gotowania, które mogą zepsuć nawet najlepszy przepis
Błąd nr 11 Zbyt szybkie studzenie jaj na twardo
Ciemna obwódka wokół żółtka w jajku ugotowanym na twardo nie wygląda ani dobrze, ani apetycznie. Powstaje ona po zbyt szybkim wystudzeniu jaj i wbrew pozorom niezbyt wiele ma wspólnego z ich jakością. Aby uniknąć tego efektu, po zakończeniu gotowania odstawić garnek wraz z jajkami na bok na 10 około minut i dopiero po tym czasie zacząć je studzić.
Błąd nr 12 Obróbka cieplna wciąż zamrożonego mięsa
Mięso, które chcemy gotować lub smażyć powinno mieć temperaturę pokojową. Ciepło po zamrożonym produkcie nie rozchodzi się równomiernie, więc istnieje duże ryzyko, że z zewnątrz będzie spalone, a w środku wciąż surowe. Takie zmrożone mięso rozmrażane dopiero w garnku czy na patelni, traci też część swoich walorów smakowych.
źródło : brightside.me