Oto co się stanie z twoim organizmem, gdy zaczniesz zjadać 3 jajka dziennie!

7. Zawierają przeciwutleniacze potrzebne do poprawnego funkcjonowania oczu

Bogate są w nie głównie żółtka. Są źródłem luteiny oraz zeaksantyny, które zmniejszają ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Zawierają także sporo witaminy A, której niedobór powoduje ślepotę.

8. Najnowsze badania dowiodły, że zmniejszają ryzyko chorób serca

Wszystko dzięki zawartości choliny, która odgrywa ważną rolę w rozkładzie pewnego aminokwasu — homocysteiny. Powstaje podczas trawienia białka zwierzęcego zawartego w czerwonym mięsie. Aminokwas uszkadza śródbłonek wyścielający naczynia krwionośne, przez co cholesterol łatwiej osadza się na ściankach.

9. Zapobiegają anemii

Mieszczą żelazo w  najłatwiej przyswajalnej postaci. Ugotowane kurze jajko zawiera 1,89 mg żelaza w 100 g. Samo żółtko ma go aż 2,73 mg/100.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : wittyfeed.com

Reply