7 mitów o winie, w które wierzymy, a nie mają w sobie za grosz prawdy

Wina półsłodkie są tak dobre, jak wytrawne i słodkie

Są manufaktury, które twierdzą, że wina półsłodkie są tak dobre, jak słodkie i wytrawne. Nie jest to prawdą, okazuje się, że często są to wina słabej jakości, które są dosładzane i sprzedawane. Cukier ma oszukać kubki smakowe.

Rodzaj wina nie jest ważny

Wino potrafi znacznie zmienić smak potrawy, dlatego nie jest dobrze pić to samo wino do różnych potraw. Owszem można mieć swoje ulubione, ale warto sączyć je np. po kolacji. Wina mogą fałszować smak potrawy, dlatego należy dobierać wino o podobnym stopniu kwaśności i słodkości, co potrawa. Należy unikać czerwonych win do ryb, tłuste jedzenie należy popijać kwaskowymi winami.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : brightside.me

Reply