Podczas smażenia piersi z kurczaka wypływa z niej biała wydzielina. Zgadnij co to?
Często się słyszy, jak nasi rodzice i dziadkowie mówią, że kiedyś mięso z kurczaka było inne. Przede wszystkim było twardsze i dłużej się je gotowało. Rosół był bardziej aromatyczny, miał ładny kolor i smakował o niebo lepiej.
Same kury były o wiele mniejsze i rosły wolniej, żywiąc się przeważnie zbożem i tym, co wygrzebały w ziemi. A co najważniejsze – ptaki w gospodarstwach naszych dziadków miały całkowitą swobodę poruszania się, nie to, co kury hodowane obecnie na skalę przemysłową.
pixabay.com
Już kilka lat temu do sieci wyciekło nagranie ukazujące kontrowersyjną technikę powiększania drobiu w jednej z zagranicznych ubojni. Aby zwiększyć objętość mięsa, kurczaki faszerowano tajemniczą substancją, która sprawiała, że wyglądały o wiele lepiej. Ze średnio wyrośniętego kurczaka powstawał prawdziwy gigant, który ledwo mieścił się na tacce. Niczego nieświadomi konsumenci kupują takie mięso, ponieważ wizualnie wygląda bardzo dobrze. Mało kto się zastanawia, jak to możliwe, że kura urosła do tak wielkich rozmiarów?
youtube.com
Zobaczcie, filmik obrazujący ten proceder!
Dlatego kurczak jest najtańszy, jednocześnie najmniej zdrowy z mięs.
Indyk – zdrowszy, tylko dlatego, że nie przeżyłby takich kuracji jakie dostaje kurczak.
Lepsza jest już wieprzowina i wołowina.
Choć ta ostatnia u nas w Polsce jest bardzo droga.
No i kogo stać lub ma dojście, zostaje dziczyzna ;)
czegoś tu nie rozumiem: zdjecia tych filetów wyglądają identycznie to są te same 2 filety i te na górze i te na dole wystarczy dobrze sie przyjrzeć, czy to mozliwe aby kurczak z marketu i wolnej hodowli miał takie same wyglądające filety? nawet niechiało sie autorowi zdjecia przełożyć ich na drugą strone? z kogo idiotów robicie?
Tak właśnie Ronnie został Mister Olimpia