Białe prążki na piersi z kurczaka. Jeśli je zobaczysz na mięsie, lepiej nie kupuj takiego drobiu!

Okazało się, że pojawiają się na piersiach otyłych ptaków. Im pasek jest dłuższy, tym kura była grubsza. Taki filet ma zatem większą zawartość tłuszczu, a ilość dobroczynnego białka jest o wiele mniejsza. Badania wykazały, że drób z długim białym paskiem i mniejszymi po bokach może zawierać ponad 200% tłuszczu więcej, niż ten bez jasnych prążków.

Pierś A – najlepsza, pierś C – najgorsza.

 

 

Przy zakupie warto więc zwrócić na to uwagę i unikać takiego mięsa. Najkorzystniej jest wybrać mały filet lub zdecydować się na kurę z chowu ekologicznego. Niestety, takie mięso jest o wiele droższe i na dłuższą metę tylko nieliczni mogą sobie na nie pozwolić.

Jeśli ciekawi cię czym jest biała wydzielina pojawiająca się podczas smażenia piersi z kurczaka, koniecznie zajrzyj TUTAJ!

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : tiphero.com, woodstocksanctuary.org

Reply