5 białych trucizn, które znajdują się w twojej kuchni. Musisz jak najszybciej z nich zrezygnować!

Dieta ówczesnego człowieka jest bogata w pięć bardzo niezdrowych składników. Spożywając je ciągle przez długie lata, narażamy organizm na poważne choroby, które ciężko wyleczyć. Wszystkie te produkty są ubogie w błonnik i substancje odżywcze, a mimo to ludzie często przygotowują z nich posiłki.

Wiedziałeś, że jedzenie ryżu 5 razy w tygodniu zwiększa zachorowanie na cukrzycę aż o 17%? To tylko jeden z przykładów na to, jak szkodliwe i niebezpieczne mogą być popularne produkty spożywcze.


1. Rafinowana mąka

Ziarna zbóż składają się aż w 85% ze skrobi i tylko w 15 % z otoczki zawierającej enzymy i witaminy. Jest niezbędna do tego, by organizm rozszczepił i przyswoił sporą ilość skrobi. Biała mąka niestety jest pozbawiona otoczki i żeby strawić kromkę jasnego chleba, organizm pobiera substancje z własnych rezerw. Produkt ten trawi się zatem bardzo trudno, a nierozłożona skrobia pęcznieje w jelitach, zaburzając tym samym proces trawienia. Poza tym mąka zawiera mało błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit. Dieta bogata w ten składnik prowadzi do zaparć, cukrzycy, hemoroidów i problemów trawiennych.

Zdrowszy zamiennik: mąka pełnoziarnista.

1


2. Biały cukier

Funduje głównie „puste kalorie” i wypłukuje składniki odżywcze z organizmu. Już dwie łyżeczki cukru potrafią zakłócić równowagę biochemiczną na kilka godzin. Aby go strawić, organizm czerpie potrzebne substancje z tkanek. Po pewnym czasie odczuwamy niedobór wielu minerałów m.in. magnezu, wapnia, i cynku. Częste spożywanie cukru przyczynia się do powstawania cukrzycy, osteoporozy, anemii i chorób serca.

Zdrowszy zamiennik: miód, stewia.

2

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.


źródło : naturalhealingmagazine.com


Reply