5 białych trucizn, które znajdują się w twojej kuchni. Musisz jak najszybciej z nich zrezygnować!



2. Pasteryzowane mleko

Sklepowe mleko zawiera ciężkostrawne białka i tłuszcze. Tak samo jak w przypadku mąki i cukru, aby je strawić, organizm zmuszony jest do pobierania substancji z rezerw. Pasteryzacja zmienia strukturę protein mleka, zabija korzystne bakterie, które można znaleźć w surowym mleku. Wysoka temperatura niszczy również niektóre składniki odżywcze i zmniejsza ilość witamin C, A, B6 i B12. Częste picie przyczynia się do powstawania alergii, zaparć, cukrzycy i osteoporozy.

Zdrowszy zamiennik: jeżeli spożywasz je ze względu na dużą ilość wapnia, lepiej poszukaj go w innych produktach, np. jedz więcej kapusty, orzechów, jarmużu, brokułów czy buraków. Jeśli po prostu lubisz napić się mleka, zadbaj, by pochodziło ze sprawdzonego źródła. Znajdź małe wiejskie gospodarstwo i kupuj stamtąd produkt.

3



3. Rafinowana sól

Naturalna sól morska składa się aż z 92 minerałów, zaś ta przetworzona zawiera zaledwie dwa pierwiastki — sód i chlor. Produkt rafinowany nie ma zatem żadnych wartości odżywczych, wręcz odwrotnie – może powodować problemy ze zdrowiem. Zawiera szkodliwe dodatki, m.in. krzemian glinu, który sprzyja chorobie Alzheimera.

Zdrowszy zamiennik: sól morska lub kamienna.

4

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : naturalhealingmagazine.com

Reply