5 białych trucizn, które znajdują się w twojej kuchni. Musisz jak najszybciej z nich zrezygnować!
2. Pasteryzowane mleko
Sklepowe mleko zawiera ciężkostrawne białka i tłuszcze. Tak samo jak w przypadku mąki i cukru, aby je strawić, organizm zmuszony jest do pobierania substancji z rezerw. Pasteryzacja zmienia strukturę protein mleka, zabija korzystne bakterie, które można znaleźć w surowym mleku. Wysoka temperatura niszczy również niektóre składniki odżywcze i zmniejsza ilość witamin C, A, B6 i B12. Częste picie przyczynia się do powstawania alergii, zaparć, cukrzycy i osteoporozy.
Zdrowszy zamiennik: jeżeli spożywasz je ze względu na dużą ilość wapnia, lepiej poszukaj go w innych produktach, np. jedz więcej kapusty, orzechów, jarmużu, brokułów czy buraków. Jeśli po prostu lubisz napić się mleka, zadbaj, by pochodziło ze sprawdzonego źródła. Znajdź małe wiejskie gospodarstwo i kupuj stamtąd produkt.
3. Rafinowana sól
Naturalna sól morska składa się aż z 92 minerałów, zaś ta przetworzona zawiera zaledwie dwa pierwiastki — sód i chlor. Produkt rafinowany nie ma zatem żadnych wartości odżywczych, wręcz odwrotnie – może powodować problemy ze zdrowiem. Zawiera szkodliwe dodatki, m.in. krzemian glinu, który sprzyja chorobie Alzheimera.
Zdrowszy zamiennik: sól morska lub kamienna.
źródło : naturalhealingmagazine.com