Błyskawiczne pieczone bataty

DSC_0177-2


Instrukcje:

  1. Bataty myjemy i szorujemy.
  2. Za pomocą widelca lub noża, nakłuwamy skórkę batata. Sumiennie :)
  3. Wkładamy do mikrofalówki na 2 minuty. Po 2 minutach obracamy. Po 8 minutach batat powinien być już miękki, jeżeli jest jeszcze twardawy, wstaw na kolejne 2 minuty.
  4. Włączamy grill/górną grzałkę w piekarniku. Rozgrzewamy.
  5. Kroimy batata na pół i za pomocą małego noża nacinamy miąższ, starając się by nie przekroić skórki.
  6. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową. W nacięcia wkładamy odrobinę masła i posypujemy parmezanem.
  7. Zapiekamy 2-3 minuty, im dłużej tym bardziej chrupiący będzie batat.
  8. Podajemy z ulubionym sosem, lub z jogurtem oraz szczypiorkiem :)

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply