Błyskawiczne pieczone bataty
Instrukcje:
- Bataty myjemy i szorujemy.
- Za pomocą widelca lub noża, nakłuwamy skórkę batata. Sumiennie :)
- Wkładamy do mikrofalówki na 2 minuty. Po 2 minutach obracamy. Po 8 minutach batat powinien być już miękki, jeżeli jest jeszcze twardawy, wstaw na kolejne 2 minuty.
- Włączamy grill/górną grzałkę w piekarniku. Rozgrzewamy.
- Kroimy batata na pół i za pomocą małego noża nacinamy miąższ, starając się by nie przekroić skórki.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową. W nacięcia wkładamy odrobinę masła i posypujemy parmezanem.
- Zapiekamy 2-3 minuty, im dłużej tym bardziej chrupiący będzie batat.
- Podajemy z ulubionym sosem, lub z jogurtem oraz szczypiorkiem :)
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.