Zastanawiałeś się, dlaczego jabłka z supermarketu ciągle się błyszczą i są bez skazy? Dowiedz się, co odpowiada za ich nieskazitelny wygląd!

Podczas zakupów w supermarkecie często skręcamy na stoisko owocowo-warzywne, by przy okazji uzupełnić zapasy warzyw i owoców. Mimo że doskonale wiemy, iż lepiej kupować je na bazarach, często pod wpływem atrakcyjnej promocji decydujemy się na zakup jabłek, gruszek czy pięknie prezentujących się pomidorów.

Ich wygląd jest wręcz nieskazitelny, żadnych skaz, plamek i nieregularnych kształtów. Rzadko zadajemy sobie pytanie, jak to możliwe, że są aż tak idealne?

 

2


Producenci żywności są w stanie zrobić wiele, by zachęcić konsumentów do zakupu. Stosują różnorodne techniki mające na celu poprawienie wyglądu owoców. Do nabłyszczana skórek jabłek najczęściej stosują szelak. To naturalna żywica pozyskiwana z odchodów insektów. Dzięki temu owoc się błyszczy i jest odporny na obicia i drobne uszkodzenia mechaniczne. Dodatkową zaletą jest to, że wosk zabezpiecza przed zepsuciem. Oznacza to, że jabłko może leżeć o wiele dłużej na sklepowych półkach.

Do nadawania owocom ładniejszego wyglądu służy także wosk Carnauba. Jest pozyskiwany z liści brazylijskich palm. Oba rodzaje nabłyszczaczy stosowane są na szeroką skalę poza przemysłem spożywczym, m.in. do produkcji wosku do podłóg.

1

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.


źródło : portal.abczdrowie.pl


Reply