Boczkiem owinięty kalafior

Poniosła mnie fantazja. Przyznam się Wam, nigdy nie byłem wielkim fanem kalafiora.

Oczywiście jak mi zostanie podany na talerzu to go zjem. Ale żeby z własnej woli go przygotowywać, to nie :)

Dlatego dziś postanowiłem poeksperymentować. Podobno WSZYSTKO smakuje lepiej z boczkiem. Przekonajmy się :)

dsc_0132


Składniki:

  • 1 kalafior,
  • około 150 gramów boczku,
  • 1 wykałaczka,

dsc_0134

Instrukcje:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C.
  2. Kalafior czyścimy i usuwamy liście itp. Wbijamy na samym środku wykałaczkę.
  3. Nadziewając jeden koniec boczku zaczynamy zawijać kalafior w boczek zawijając go od spodu.
  4. Wkładamy do piekarnika na 60-80 minut, aż kalafior będzie upieczony a boczek pysznie chrupiący.

dsc_0166

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply