Boczkiem owinięty kalafior
Poniosła mnie fantazja. Przyznam się Wam, nigdy nie byłem wielkim fanem kalafiora.
Oczywiście jak mi zostanie podany na talerzu to go zjem. Ale żeby z własnej woli go przygotowywać, to nie :)
Dlatego dziś postanowiłem poeksperymentować. Podobno WSZYSTKO smakuje lepiej z boczkiem. Przekonajmy się :)
Składniki:
- 1 kalafior,
- około 150 gramów boczku,
- 1 wykałaczka,
Instrukcje:
- Rozgrzewamy piekarnik do 175°C.
- Kalafior czyścimy i usuwamy liście itp. Wbijamy na samym środku wykałaczkę.
- Nadziewając jeden koniec boczku zaczynamy zawijać kalafior w boczek zawijając go od spodu.
- Wkładamy do piekarnika na 60-80 minut, aż kalafior będzie upieczony a boczek pysznie chrupiący.