Lekarstwo na letnie upały w małej miseczce czyli pyszny chłodnik borówkowy!
Nadchodzą coraz bardziej gorące dni, kiedy każdy z nas z jednej strony cieszy się, że jest słońce i wreszcie można się wygrzać, z drugiej wie, że będzie się zastanawiał, co można zjeść w taki dzień. Gorące dania nieczęsto lądują na naszych stołach. Z zupy, którymi objadaliśmy się od jesieni są zbyt rozgrzewające. Co zatem zrobić by smakowało i nie wrzało na tym gorącu w naszych żołądkach?
Wystarczy postawić na chłodnik, czyli letnią zupę. My przedstawiamy wam wersję z borówek, która jest wspaniałą alternatywą na duszne i gorące dni. Nie trzeba wiele pracy, można ją przygotować przed południem, by w porze obiadowej była chłodna i gotowa do jedzenia.
Składniki:
- 500 g borówek (z tego kilka do dekoracji),
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego + do dekoracji,
- 1/2 szklanki mleka migdałowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 5 listków mięty,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (mielonego lub młotkowanego).
- siekane migdały do dekoracji.
Na kolejnej stronie zobaczysz, jak szybko wykonasz chłodnik.