Lekarstwo na letnie upały w małej miseczce czyli pyszny chłodnik borówkowy!

Nadchodzą coraz bardziej gorące dni, kiedy każdy z nas z jednej strony cieszy się, że jest słońce i wreszcie można się wygrzać, z drugiej wie, że będzie się zastanawiał, co można zjeść w taki dzień. Gorące dania nieczęsto lądują na naszych stołach. Z zupy, którymi objadaliśmy się od jesieni są zbyt rozgrzewające. Co zatem zrobić by smakowało i nie wrzało na tym gorącu w naszych żołądkach? 

Wystarczy postawić na chłodnik, czyli letnią zupę. My przedstawiamy wam wersję z borówek, która jest wspaniałą alternatywą na duszne i gorące dni. Nie trzeba wiele pracy, można ją przygotować przed południem, by w porze obiadowej była chłodna i gotowa do jedzenia.

 

3


Składniki:

  • 500 g borówek (z tego kilka do dekoracji),
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego + do dekoracji,
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 5 listków mięty,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (mielonego lub młotkowanego).
  • siekane migdały do dekoracji.

Na kolejnej stronie zobaczysz, jak szybko wykonasz chłodnik.

0019-borówkowy-chłodnik-składniki-900x600

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply