Brokułowo-kalafiorowe muffiny z serem cheddar to genialna przekąska, ale też wyśmienity składnik obiadowego talerza

Jedzenie warzyw dla wielu ludzi stanowi problem. Zarzekają się, że im nie smakują lub że to jedzenie dla królików. Warto jednak przełamać się i jak najczęściej sięgać po warzywa, ponieważ są zdrowe, a odpowiednio przygotowane mogą smakować lepiej niż niejeden stek.

Oryginalnym pomysłem na zaserwowanie brokułów i kalafiora jest przygotowanie z nich muffinek. Te warzywne babeczki mają intensywny smak, podkręcony przez aromatyczny sera cheddar oraz niezwykle lekką i puszystą konsystencję.  Ich zaletą jest to, że mogą być podawane zarówno jako główny posiłek lub jako dodatek do mięsa, np. zamiast ziemniaków czy ryżu.


0024 dietetyczne kotleciki 900x600


Składniki:

  • 450g ugotowanego brokuła, posiekanego (lub zblendowanego),
  • 450g ugotowanego kalafiora, posiekanego (lub zblendowanego),
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • 100 gram sera cheddar (lub innego o wyraźnym smaku), startego.

Zapraszamy na kolejną stronę, gdzie znajdziecie filmik instruktażowy, jak wykonać te wyjątkowe i bardzo zdrowe muffinki. 

brokul-1

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply