Zdrowsza kuchnia bez kostki rosołowej. Zobacz, jak przygotować zdrowy i smaczny bulion warzywny

Przygotowanie

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i wkładamy do dużego garnka. Cebulę opalamy nad kuchenką lub pieczemy w piekarniku, aż będzie wyraźnie przypalona (możecie pominąć ten krok). Dodajemy natkę pietruszki oraz pozostałe składniki (z wyjątkiem soli), zalewamy zimna wodą, przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu do momentu, aż wywar się zagotuje. Gdy woda zacznie wrzeć, skręcamy gaz na minimum i gotujemy około 1,5-2 godziny (im dłużej, tym lepiej, optymalny czas to 3 h). Garnek cały czas powinien być przykryty.

Po zakończeniu gotowania wywar przecedzamy przez sitko, wyciskamy dokładnie warzywa, bo to w nich jest esencja smaku, i doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Gotowy bulion możemy podawać z makaronem, gotować na jego bazie pyszne aromatyczne zupy lub… pić prosto z kubka.

Jestem pewna, że użycie kostki rosołowej czy maggi nie przyjdzie wam do głowy.

Smacznego! :)

bulion1

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply