Sprawdź, jakie substancje faktycznie kryją się pod oznaczeniami z literą „E”! Ta wiedza sprawi, że rozsądniej zaczniesz kupować jedzenie

Jedzenie to towar jak każdy inny, więc jego sprzedaż musi być opłacalna.

Sposób odżywiania człowieka bardzo zmienił się na przestrzeni dziejów. Jeszcze 100 lat temu dominowały naturalne produkty, a o chemii w żywności nikt nie myślał. Niestety XX przyniósł wielkie zmiany i sprawił, że dostępna w sklepie żywność wypełniła się sztucznymi dodatkami, które często mają negatywny wpływ na zdrowie.

Biznes musi się opłacać, a jedzenie ma to do siebie, że szybko się psuje, więc łatwo można stracić przewidziany zysk. By zminimalizować psucie się produktów żywnościowych, chemicy zaczęli wprowadzać do jedzenia różne substancje, które przedłużają ich trwałość.

Ich skuteczność zachęciła technologów do dalszych eksperymentów i jedzenie wypełniło się dodatkami podnoszącymi smak, intensyfikującymi kolor czy wzmacniającymi barwę. Niestety taka ilość chemii w żywności nie może pozostać obojętna wobec zdrowia…

Nazwy związków chemicznych obecnych w jedzeniu brzmią bardzo złowieszczo, dlatego producenci, by nie straszyć nimi konsumentów, ukryli je pod szeregiem mało zrozumiałych oznaczeń. Do najpopularniejszych symboli dodatków do żywności należą te zaczynające się od litery „E”.

Wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że pod symbolem „E” nie kryje się nic dobrego, ale mało kto wie, co faktycznie oznacza dany znaczek lub chociaż do jakiej grupy dodatków się odnosi. Świadomi tego problemu, przygotowaliśmy dla Was małą ściągawkę, byście zawsze mogli wybierać ze sklepowych półek najzdrowsze produkty z najmniejszą ilością chemii.

Więcej o tym, co oznaczają poszczególne symbole „E”, dowiecie się z kolejnych stron tego artykułu. Zapraszamy. 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : healthhacks.be, wikipedia.org, mphprogramslist.com

Reply