Sprawdź, jakie substancje faktycznie kryją się pod oznaczeniami z literą „E”! Ta wiedza sprawi, że rozsądniej zaczniesz kupować jedzenie

Chcąc zachować zdrowie, warto także unikać emulgatorów:

  • E400 – kwas alginowy jest niebezpieczny dla ciężarnych kobiet
  • E407 – karagen sprzyja powstawaniu wrzodów, działa przeczyszczająco, utrudnia wchłanianie innych substancji przez organizm
  • E450 – difosforany osłabiają metabolizm, utrudniają absorpcję żelaza, magnezu i wapnia

Smak jest ważny, ale nie za wszelką cenę, dlatego dla własnego zdrowia unikajcie poniższych wzmacniaczy: 

  • E621 – glutaminian sodu nasila astmę,  sprzyja otyłości, powoduje osłabienie, bezsenność, nudności i bóle głowy, zakłóca pracę serca i osłabia wzrok
  • E622 – glutaminian potasu podobnie jak glutaminian sodu przyspiesza bicie serca, osłabia organizm i zakłóca metabolizm

Życie samo w sobie bywa słodkie, więc nie warto go sztucznie dosładzać. Jak ognia unikajcie następujących zamienników naturalnego cukru:

  • E951 – aspartam sprzyja powstawaniu chorób ukłądu nerwowego, białaczki, nowotworów (głównie płuc i piersi)
  • E954 – sacharyna źle wpływa na układ moczowy i sprzyja powstaniu nowotworów pęcherza

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : healthhacks.be, wikipedia.org, mphprogramslist.com

Reply