Sprawdź, jakie substancje faktycznie kryją się pod oznaczeniami z literą „E”! Ta wiedza sprawi, że rozsądniej zaczniesz kupować jedzenie
Chcąc zachować zdrowie, warto także unikać emulgatorów:
- E400 – kwas alginowy jest niebezpieczny dla ciężarnych kobiet
- E407 – karagen sprzyja powstawaniu wrzodów, działa przeczyszczająco, utrudnia wchłanianie innych substancji przez organizm
- E450 – difosforany osłabiają metabolizm, utrudniają absorpcję żelaza, magnezu i wapnia
Smak jest ważny, ale nie za wszelką cenę, dlatego dla własnego zdrowia unikajcie poniższych wzmacniaczy:
- E621 – glutaminian sodu nasila astmę, sprzyja otyłości, powoduje osłabienie, bezsenność, nudności i bóle głowy, zakłóca pracę serca i osłabia wzrok
- E622 – glutaminian potasu podobnie jak glutaminian sodu przyspiesza bicie serca, osłabia organizm i zakłóca metabolizm
Życie samo w sobie bywa słodkie, więc nie warto go sztucznie dosładzać. Jak ognia unikajcie następujących zamienników naturalnego cukru:
- E951 – aspartam sprzyja powstawaniu chorób ukłądu nerwowego, białaczki, nowotworów (głównie płuc i piersi)
- E954 – sacharyna źle wpływa na układ moczowy i sprzyja powstaniu nowotworów pęcherza