Kochasz truskawki? Lepiej się zastanów, czy wato jeść owoce naszpikowane chemią i pestycydami, które wchłania organizm

Pestycydy są bardzo poważnym zagrożeniem, ponieważ nawet obróbka termiczna truskawki nie sprawi, że znikną. Są wtedy jeszcze gorsze, ponieważ np. po odparowaniu wody z truskawek, jeszcze bardziej się kondensują. A w organizmie człowieka potrafią wyrządzić wiele szkód. Odkładając się w tkance tłuszczowej i prowadzą do wielu chorób. Ich działanie w organizmie utrzymuje się nawet 20 lat!

Kiedy jednorazowo zje się zbyt dużo truskawek pełnych chemii, dochodzi do bólu brzucha, biegunki i wymiotów. Jednak znacznie gorsze jest długotrwałe oddziaływanie pestycydów na organizm. Osłabiają odporność, prowadzą do niepłodności i rozwoju między innymi choroby Parkinsona. Naukowcy dowiedli też, że pestycydy oddziałują  na płód w łonie matki, mogą prowadzić do jego upośledzenia.

Są dwa sposoby, by uniknąć truskawek, które mogą zaszkodzić. Pierwszy z nich to sięganie po truskawki z bio upraw. Muszą mieć odpowiednie certyfikaty, które dowodzą, że rolnik nie stosuje oprysków, a jedynie naturalne środki. Truskawki z takich upraw są droższe, jednak warto inwestować w zdrowie. Drugi sposób jest jeszcze prostszy.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply