Puszyste jajeczne chmurki. Niebo w gębie!

DSC_0207-2


Instrukcja:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy oliwą/olejem.
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy pojedynczo do oddzielnych miseczek, tak aby nie uszkodzić ich.
  3. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy przyprawy i starty ser cheddar. Delikatnie mieszamy.
  4. Ubitą pianę z serem i przyprawami przekładamy na blaszkę, formujemy 4 „placki”, w każdym za pomocą łyżki robimy zagłębienie na żółtko.
  5. Wkładamy do piekarnika na 2 minuty.
  6. Po 2 minutach wyciągamy, wlewamy do każdego zagłębienia żółtka i pieczemy kolejne 3 minuty.
  7. Serwujemy gorące :)

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply