Zaczął układać ruloniki ciasta w małej tortownicy… Gdy wyciągnął je z piekarnika, nie mogłam oprzeć się pokusie wypróbowania tego w domu!
Dziś pokazujemy jak przygotować wyśmienite wiśniowe ciasto. Smakuje nieziemsko a wykonanie, jest jak zawsze dziecinnie proste.
Większość składników zapewne posiadacie w domu, jedynym problemem mogą być wiśnie, które dostępne są wyłączne w sezonie. Oczywiście najlepsze będą te świeże, ale dobrze sprawdzają się również owoce z kompotów.
Oto czego potrzebujesz:
– ok. 500 g wydrylowanych wiśni lub czereśni
– 400 g mąki
– 100 g cukru
– 250 g jogurtu
– 200 g masła
– opakowanie proszku do pieczenia
– opakowanie cukru waniliowego
– szczypta soli.
1. Do dużej miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, masło i troszkę soli. Wszystko mieszamy, dodając stopniowo jogurt. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki.
2. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3 mm i długość 30 cm. Następnie kroimy na paseczki o szerokości 7-8 cm.
3. Na środku pasków układamy równomiernie wiśnie, bardzo blisko siebie. Posypujemy po wierzchu cukrem i zawijamy w rulonik.
źródło : myjane.ru