Ten przepis na domowe cukierki na gardło przyda się nawet w lecie!

Nie tylko w zimie atakują nas bóle gardła. Wystarczy, że zrobi się cieplej, a zrzucamy ciuchy, zapominając, że wieczory potrafią być jeszcze zimne, a dzień bez słońca chłodny.

Łatwo o ból gardła, który – na szczęście- bez problemu można zwalczyć smacznymi tabletkami domowej roboty!

Składniki są łatwe do zdobycia! Potrzebujesz:

  • 1 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżkę soku z cytryny,
  • 1 łyżkę miodu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków.

1



Bardzo przydatny jest rondel z grubym dnem. Wszystkie składniki trzeba wymieszać i zagotować. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, trzeba ją jeszcze gotować 20 minut na delikatnym ogniu, tak żeby składniki się skarmelizowały, ale nie przypaliły. Naturalne składniki są bardzo dobrze przyswajalne dla organizmu. Imbir wzmacnia odporność i rozgrzewa gardło, goździki naturalnie walczą ze stanem zapalnym, a miód wzmacnia i łagodzi pieczenie. Razem świetnie przeciwdziałają wszelkim zapaleniom i świetnie smakują.

2



Gdy masa już się skarmelizuje, trzeba ją odstawić do schłodzenia. W tym czasie masa zacznie gęstnieć. Wtedy należy za pomocą łyżeczki wyłożyć karmelki na papier do pieczenia. Wielkość cukierków jest dowolna.

3

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : erhoehtesbewusstsein.de

Reply