Cytrynowy Kurczak

Odmień swoje drobiowe kotlety! Pora na odrobinę szaleństwa. 

Tradycyjny schabowy czy kotlet z piersi kurczaka nie kojarzy się nam z szaleństwem. Zazwyczaj rozbijamy go tłuczkiem, moczymy w mleku lub innej marynacie, następnie panierujemy w mące, jajku i zwykłej bułce tartej. Najwyższa pora to zmienić! Wystarczy dodać odrobinę przypraw do bułki tartej, jajko zastąpić sokiem z cytryny i już mamy coś zupełnie nowego!

A jak jeszcze posypiesz z wierzchu pieprzem cytrynowym… ach!

_dsc6799


Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 1/2-1 szklanka bułki tartej z 1-2 łyżeczkami ziół prowansalskich, soli, pieprzu,
  • 1/3 szklanki soku z cytryny,
  • pieprz cytrynowy – do smaku,
  • pietruszka/plastry cytryny – do dekoracji.

Na następnej stronie dowiesz się jak przygotować tego przepysznego kurczaka!

dsc_0198

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply