Jeśli dręczy was suchy kaszel to odstawcie syropy na bok, gdyż udowodniono, że równie skuteczna w leczeniu jest… czekolada!
Czekolada to słabość wielu łasuchów i jeden z najczęściej sprzedawanych produktów na świecie. Czekolada przede wszystkim oczarowała ludzi swoim smakiem, a naukowcy cały czas odkrywają jej nowe, cenne właściwości.
Klimat na całym świecie robi się coraz bardziej suchy, a powietrze z roku na rok gęstnieje od zanieczyszczeń, co ma wpływ na układ oddechowy człowieka. Wydychanie przesuszonego i brudnego powietrza podrażnia gardło, więc ludzie coraz szybciej łapią infekcję, a także dręczeni są suchym kaszlem. Gdy w tchawicy pojawi się swędzenie czy drapanie, to większość osób sięga po syrop bez recepty, ale naukowcy dowiedli, że równie skutecznym lekiem będzie czekolada.
Zespół badawczy z University of Hull w Wielkiej Brytanii pod wodzą Alyn Mořice, przeprowadził serie badań dotyczących działania układu oddechowego i jego dysfunkcji. Między innymi sprawdzano tezę, czy gorzka czekolada może działać na suchy kaszel równie skutecznie, co syrop bez recepty. U badanych osób spożywających czekoladę jako zalecenie lekarskie, zaobserwowano szybsze wyleczenie gardła, co zainspirowało naukowców do dalszych badań.
Czekolada kusi smakiem, ale nie tylko on jest jej atutem
Kolejne badania przeprowadzono w Imperial College w Londynie. Ustalono, że alkaloid znajdujący się w czekoladzie działa efektywniej niż popularna w produkcji syropów kodeina, a jest nim teobromina. Ma ona wpływ na aktywność nerwu błędnego, który umożliwia ruch gardła, krtani oraz podniebienia, w związku z czym pozwala skutecznie stłumić kaszel, łagodzi swędzenie gardła i zapobiega kolejnym napadom kaszlu. Teobromina wykorzystywania jest także w leczeniu oskrzeli i astmy.
Najzdrowsza jest gorzka lub deserowa czekolada
Więcej o teobrominie przeczytacie na drugiej stronie.
źródło : incrivel.club