Tych czekolad lepiej unikać – mają w swoich składach bardzo szkodliwe metale ciężkie – ołów i kadm!

Niestety nie wszyscy producenci mają na uwadze dobro konsumentów, wolą liczyć zyski.

Coraz większa świadomość ludzi w kwestiach żywienia sprawia, że ludzie sprawdzają, co kupują i chociaż zwracają uwagę na cenę, to wolą zapłacić więcej, ale mieć produkt o lepszej jakości. Jednak nie raz już okazuje się, że światowa sława firmy i wysoka cena idzie w parze z jakością produktu. Producenci czerpię korzyść z renomy produktu i pozwalają sobie na oszustwa.

 

Dobra passa nie trwa w obcych czasach długo, jeśli ktoś chce oszukiwać, musi liczyć się z konsekwencjami. Głównie dzięki organizacjom, które tropią wszystko, co jest nie tak w składach produktów. Obecnie nie trzeba być specjalistą do spraw żywienia, by móc skontrolować to, co się je. Każdy może na swój smatrfon ściągnąć aplikację, dzięki której tajemnicze E zostaną rozszyfrowane, a długie nazwy konserwantów, polepszaczy i stabilizatorów nie są już straszne.

Nie trzeba sięgać po jedzenie śmieciowe, uznane powszechnie za chemiczne, by jeść niezdrowo. Nawet pozornie dobre produkty, znanych marek mogą okazać się nieciekawe dla naszego organizmu. Jak się okazuje, nawet pozornie dobrej jakości słodycze, bo 60 i 85 % czekolady mogą wprowadzić do organizmu niebezpieczne metale ciężkie.

A umówmy się, że jednak po czekoladę zdarza się sięgnąć każdemu. Trzeba niezwykłego hartu ducha, by nie spróbować raz na jakiś czas czegoś smacznego. Niestety nawet wybierając dobrej jakości czekoladę, która powinna mieć w sobie jedynie kakao i mleko oraz cukier, można trafić na substancje, o które nie podejrzewalibyśmy zwyczajnej tabliczki. Pod lupą laborantów zbadane zostały słodycze z dużą zawartością kakao, za które trzeba nie mało zapłacić.

W jakich czekoladach, można znaleźć metale ciężkie i kadm? O tym na kolejnej stronie.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : healthy-holistic-living.com


Reply