Czosnek z Chin: dowiedz się, dlaczego jest szkodliwy dla zdrowia oraz jak rozpoznać go na sklepowej półce

Chińczycy na potęgę używają antybiotyków w uprawie płodów rolnych. Dzięki nim rośliny są mniej narażone na choroby, ale to samo dzieje się z ludźmi. Człowiek spożywając produkty, do których na etapie hodowli lub transportu były używane antybiotyki, też uodparnia się na ich działanie, co później utrudnia mu walkę z wieloma chorobami.

Warto zauważyć, że bakterie także uodparniają się na środki antybiotyczne, które mają przeciwdziałać ich rozwojowi. Zbyt duża ilość chemii w produkcji żywności sprawia, że bakterie i wirusy mutują, tworząc nowe, coraz bardziej lekooporne odmiany.

Ponad to w Chinach dopuszcza się żywność modyfikowaną genetycznie, więc nigdy nie wiadomo, czy jakiś szalony chiński biolog nie majstrował przy naszym czosnku. Krajowa kontrola nie zawsze wychwyci wszystkie partie czosnku GMO, bo czosnek chętnie przemycają grupy przestępcze.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : curioctopus.it, wikipedia.org

Reply