Czosnek z Chin: dowiedz się, dlaczego jest szkodliwy dla zdrowia oraz jak rozpoznać go na sklepowej półce
Powodów aby unikać chińskiego czosnku jest wiele, ale jak rozpoznać go na sklepowej półce, a potem w domu upewnić się, co do jego pochodzenia? Wystarczy zapamiętać kilka faktów na temat chińskiego i lokalnego czosnku, by zawsze je rozpoznać i móc wybrać ten zdrowszy – krajowy.
W sklepie:
1. Korzenie: jeśli z główki zwisają choćby małe korzonki to znaczy, że czosnek jest lokalny. Czosnek importowany zgodnie z przepisami, musi był oczyszczony ze wszelkich korzonków i odrostów.
2. Waga: chiński czosnek zawiera w sobie więcej wody, więc jest lżejszy.
3. Cena: chiński czosnek jest znacznie tańczy od krajowych odmian.
W domu:
1. Smak: czosnek importowany z Azji jest tak napakowany chemią, że ma znacznie łagodniejszy smak, nieco gorzkawy, a co gorsza metaliczny.
2. Kiełkowanie: naturalny czosnek w ciepłej kuchennej szafce zacznie po jakimś czasie kiełkować, zaś chiński został tak mocno pokryty pestycydami, że jest to niemożliwe.
3. Termin przydatności: czosnek uprawiany w zdrowy sposób, zeschnie się ze starości , zaś importowany z Chin zacznie pleśnieć i gnić.