Czosnek z Chin: dowiedz się, dlaczego jest szkodliwy dla zdrowia oraz jak rozpoznać go na sklepowej półce

Powodów aby unikać chińskiego czosnku jest wiele, ale jak rozpoznać go na sklepowej półce, a potem w domu upewnić się, co do jego pochodzenia? Wystarczy zapamiętać kilka faktów na temat chińskiego i lokalnego czosnku, by zawsze je rozpoznać i móc wybrać ten zdrowszy – krajowy.

W sklepie:

1. Korzenie: jeśli z główki zwisają choćby małe korzonki to znaczy, że czosnek jest lokalny. Czosnek importowany zgodnie z przepisami, musi był oczyszczony ze wszelkich korzonków i odrostów.

2. Waga: chiński czosnek zawiera w sobie więcej wody, więc jest lżejszy.

3. Cena: chiński czosnek jest znacznie tańczy od krajowych odmian.

W domu:

1. Smak: czosnek importowany z Azji jest tak napakowany chemią, że ma znacznie łagodniejszy smak, nieco gorzkawy, a co gorsza metaliczny.

2. Kiełkowanie: naturalny czosnek w ciepłej kuchennej szafce zacznie po jakimś czasie kiełkować, zaś chiński został tak mocno pokryty pestycydami, że jest to niemożliwe.

3. Termin przydatności: czosnek uprawiany w zdrowy sposób, zeschnie się ze starości , zaś importowany z Chin zacznie pleśnieć i gnić.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : curioctopus.it, wikipedia.org

Reply