Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Uda z kurczaka oprósz z każdej strony solą i pieprzem i ułóż na rozgrzanej patelni, skórą do dołu. Smaż przez 4-5 minut, następnie odwróć i smaż kolejne 3-4 minuty, aż pięknie się zarumieni. Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego.
- Wrzuć na patelnię obrany czosnek i podsmaż delikatnie przez 3-4 minuty, aż zacznie się lekko rumienić. Przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni.
- Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Po 15 minutach wyciągnij naczynie, odlej 2-3 łyżki oleju z niego i wlej na patelnię.
- Do rozgrzanego oleju dodaj mąkę i szybko zamieszaj. Gdy mąka się delikatnie podsmaży zacznij dodawać po odrobinie bulionu ciągle mieszając.
- Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do sosu przełóż uda i upieczony czosnek. Podgrzej.
- Podawaj gorące :)
Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.