Czosnkowo-tymiankowe uda

dsc_0070


Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Uda z kurczaka oprósz z każdej strony solą i pieprzem i ułóż na rozgrzanej patelni, skórą do dołu. Smaż przez 4-5 minut, następnie odwróć i smaż kolejne 3-4 minuty, aż pięknie się zarumieni. Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego.
  3. Wrzuć na patelnię obrany czosnek i podsmaż delikatnie przez 3-4 minuty, aż zacznie się lekko rumienić. Przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni.
  4. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  5. Po 15 minutach wyciągnij naczynie, odlej 2-3 łyżki oleju z niego i wlej na patelnię.
  6. Do rozgrzanego oleju dodaj mąkę i szybko zamieszaj. Gdy mąka się delikatnie podsmaży zacznij dodawać po odrobinie bulionu ciągle mieszając.
  7. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj tymianek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Do sosu przełóż uda i upieczony czosnek. Podgrzej.
  9. Podawaj gorące :)

dsc_0074

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

Reply