Zdziwisz się, co stanie się z Twoim organizmem, gdy zjesz 3 sztuki. Naprawdę warto spróbować!
Zarówno te suszone, jak i surowe są cennym źródłem energii oraz skarbnicą potasu i glikogenu. Mowa o daktylach, które są nie tylko słodką przekąską, ale również bogatym źródłem wielu witamin i makroelementów.
Wystarczy jeść 3 sztuki dziennie, aby w organizmie pojawiły się korzystne zmiany. Udowodniono, że zapobiegają miażdżycy, pomagają w zaparciach i łagodzą skutki menopauzy. Sprawdź, jakie inne właściwości posiadają i dlaczego warto je spożywać.
1. Chronią przed miażdżycą i zakrzepami.
Naukowcy z Instytutu Technologii Technion w Hajfie dowiedli, że zabezpieczają przed odkładaniem się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Zmniejszają zatem ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych takich jak zawał serca czy choroba wieńcowa.
2. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Zawarty w nich potas skutecznie chroni przed nadciśnieniem tętniczym. W 100 g daktyli znajduje się aż 62 mg tego minerału.
3. Wspierają układ nerwowy.
Są bogate w witaminy z grupy B wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto zawierają taurynę, która ma działanie antydepresyjne i jest dobrym środkiem nasennym.
źródło : hefty.co