Zdziwisz się, co stanie się z Twoim organizmem, gdy zjesz 3 sztuki. Naprawdę warto spróbować!

Zarówno te suszone, jak i surowe są cennym źródłem energii oraz skarbnicą potasu i glikogenu. Mowa o daktylach, które są nie tylko słodką przekąską, ale również bogatym źródłem wielu witamin i makroelementów.

Wystarczy jeść 3 sztuki dziennie, aby w organizmie pojawiły się korzystne zmiany. Udowodniono, że zapobiegają miażdżycy, pomagają w zaparciach i łagodzą skutki menopauzy. Sprawdź, jakie inne właściwości posiadają i dlaczego warto je spożywać.

daktyle


1. Chronią przed miażdżycą i zakrzepami.

Naukowcy z Instytutu Technologii Technion w Hajfie dowiedli, że zabezpieczają przed odkładaniem się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Zmniejszają zatem ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych takich jak zawał serca czy choroba wieńcowa.

1



2. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Zawarty w nich potas skutecznie chroni przed nadciśnieniem tętniczym. W 100 g daktyli znajduje się aż 62 mg tego minerału.

2



3. Wspierają układ nerwowy.

Są bogate w witaminy z grupy B wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto zawierają taurynę, która ma działanie antydepresyjne i jest dobrym środkiem nasennym.

3

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : hefty.co

Reply