4 produkty spożywcze, które przyspieszają powstawanie zmarszczek. Jeśli chcesz mieć gładką skórę, ogranicz je do minimum

2. Mocno wypieczone i wysmażone mięso

Kiedy mięso (zwłaszcza czerwone) jest bardzo mocno przetworzone termicznie, zawiera w swej strukturze dużo węglowodorów, organicznych związków chemicznych, które obniżają ilość kolagenu w skórze i doprowadzają do zaburzeń w jego strukturze, przez co sztywnieje. Te problemy z ilością i jakością kolagenu przykładają się na elastyczność skóry i występowanie zmarszczek.

3. Cukier rafinowany

Mamy złą wiadomość dla wszystkich łakomczuchów: spożywanie cukru znacznie postarza człowieka i sprawia, że skóra wolniej się regeneruje. Obecność cukru przyspiesza bowiem rozpad kolagenu i elastyny (glikację białek), przez co skóra staje się sucha i mało elastyczna.  Zamiast popularnego cukru rafinowanego, lepiej postawić na cukier nieoczyszczony lub różne naturalne substytuty np, stewie, ksylitol czy syrop z agawy.


4. Alkohol

Alkohol, niezależnie od swojego gatunku i mocy, prowadzi do odwodnienia organizmu i zaburzenia poziomu elektrolitów, a także do wypłukania wielu cennych substancji. Po jego wypiciu skóra staje się odwodniona, a więc sucha i wyraźnie wygląda na zmęczoną oraz ma problemy z regeneracją. Dodatkowo alkohol niszczy antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za proces starzenia się skóry.

Dokonanie kilku prostych zmian w nawykach żywieniowych, polegających na ograniczeniu lub rezygnacji ze szkodliwych produktów, z pewnością pomoże utrzymać promienny i młodzieńczy wygląd skóry na dłużej. 

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : healthhacks.be

Reply