Modna dieta bezglutenowa może okazać się bardzo szkodliwa dla twojego organizmu. Niewiele osób wie, o tym czynniku!

Jak pokazują badania, niecały 1% ludzi na świecie ma uczulenie na gluten i cierpi na celiakię. Chorobę jelit związaną z uczuleniami pokarmowymi. Badania rynku pokazują bardzo duży wzrost rynku produktów bezglutenowych. Wszystko oznaczane jest znakiem przekreślonego kłosa, by spokojnie i bez groźby spożycia glutenu kupić dany produkt. A lekarza powtarzają, że eliminacja glutenu to także eliminacja błonnika, która jest gorsza w skutkach.

 

Wiele osób, które jak ognia unikają produktów z mąki, doprowadza do poważnych kłopotów z organizmem. Ludzie wszelkie problemy z trawieniem łączą z glutenem, a może być to oznaką zupełnie innej choroby. A rynek wyczuł już popyt i produkty, które nigdy nie miały nic wspólnego z glutenem, są także promowane i reklamowane, bo kosztują więcej i są, co dziwne, częściej wybierane.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : independent.ie

Reply