7 błędów diety, które sprawiają bóle głowy i migreny. Te produkty muszą zniknąć z twojego jadłospisu
5. Kofeina
Nie tylko ta w kawie, ale w napojach i przekąskach może bardzo szkodzić. Maksymalne spożycie kofeiny nie powinno przekraczać 200-300 miligramów, czyli 2-3 filiżanek kawy. Warto uważać nie tylko na kawę, ale też herbatę i czekoladę. Niektóre środki przeciwbólowe mają w składzie kofeinę, która w przypadku nadwrażliwości na nią może źle wpłynąć na daną osobę.
6. Substancje chemiczne
Substancje chemiczne, które są dodawane do żywności, by zachować jej świeżość i smak. A one szkodzą i powodują bóle głowy. Przede wszystkim należy unikać glutaminianu sodu, który jest dodawany do wszystkich gotowych dań i sosów, warzyw w puszkach i napojów. Podobnie działają azotany, które zawierają kiełbasy, szynki i parówki, a powodują rozszerzanie się naczyń krwionośnych i ból głowy. Sztuczne słodziki w dietetycznych napojach też mogą źle wpływać na organizm i powodować migreny. Warto też unikać żywności barwionej na czerwono i żółto.
7. Alkohol
Nie tylko czerwone wino może powodować migreny, ale tez piwo, szampan i mocne alkohole. Nie jest konieczne przesadzanie z alkoholem, by później cierpieć. Czasami ból pojawia się już po 30 minutach od spożycia alkoholu.
By uniknąć migren warto dbać o dobre nawodnienie organizmu, lekkie i częste posiłki. Witaminy i minerały a także warzywa strączkowe też pomogą.