10 mocnych powodów, dla których warto jeść truskawki. Numer 2 najbardziej zaskakujący!
Niedługo sezon truskawkowy, który potrwa kilka długich tygodni. Warto w tym czasie nabyć ten okresowy rarytas, nawet gdy jego cena będzie nieco wyższa niż w innych latach.
Najwięksi ich fani czekają na nie cały rok, a gdy tylko pierwsze kobiałki pojawią się na straganach, nie patrzą na cenę, tylko kupują każdą ilość. Truskawki powstały ze skrzyżowania dwóch rodzajów poziomek. Kuszą pięknym zapachem i przepysznym smakiem, któremu nie sposób się oprzeć.
Chętnie dodajemy je do sałatek owocowych, robimy z nich koktajle, przetwory, desery i wypieki. Oprócz właściwości kulinarnych nie można zapominać o ich pozytywnym wpływie na zdrowie i urodę. Są bowiem bogatym źródłem witamin i wielu składników odżywczych. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, czy faktycznie je kupić, bo kosztują trochę więcej niż w poprzednich latach, koniecznie przeczytaj ten wpis. Poniższe powody z pewnością skłonią cię do ich nabycia.
1. Zwiększają odporność organizmu
Zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! To właśnie ta witamina wzmacnia organizm i zapobiega powstawaniu infekcji. Specjaliści wyliczyli, że wystarczy jedna filiżanka truskawek, aby pokryć w stu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Wzmocnieniu odporności, sprzyja także odpowiedni poziom żelaza, którego truskawki są cennym źródłem.
Dlaczego jeszcze warto je jeść? O tym na kolejnych stronach.