Do czego służy ten malutki fragment na pałeczkach? Będziesz zaskoczony, gdy poznasz prawdę!



W dobrych japońskich restauracjach przynoszone są bardziej imponujące podstawki tzw. hashioki. Wykonuje się je często z porcelany, drewna lub ze szkła. Spotyka się nawet takie, które zawierają kamienie szlachetne.

4

5


Posługując się pałeczkami w porządnej japońskiej knajpie, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:

1. Nie wolno nabijać jedzenia na pałeczkę.
2. Nie można ich oblizywać.
3. Mieszanie nimi zupy jest również niewskazane.
4. Nie wolno trzymać miski i pałeczek w jednej ręce.
5. Nie można nimi machać (np. gdy zastanawiasz się, którego dania chcesz skosztować).
6. Zabrania się także podawania jedzenia za pomocą pałeczek innym osobom.
7. Nie powinno się łapać potrawy w taki sposób, że skapuje z niej sos.
8. Nie wolno trzymać miski przy ustach i wyjadać z niej potrawę (wyjątkiem są Chiny).

Zasady mogą się nieco różnić w kuchni chińskiej, japońskiej i innych krajach Dalekiego Wschodu.

7 8

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej.

źródło : marketium.ru

Reply