Zdrowe jedzenie wcale nie musi być drogie. Okazuje się, że ceny są zawyżane specjalnie z jednego powodu!

Zamiast jagód goji jedz paprykę
Coraz popularniejsze azjatyckie nasiona, które mają bardzo dobry wpływ na organizm. Zawierają zeaksantynę, która wpływa korzystnie na wzrok. Poprawia też stan kości, stawów i glukozy. Jednak dokładnie to samo działanie ma zwyczajna papryka. Oczywiście ma mniej tych substancji, jednak jej cena jest na tyle niska, że można sobie na nią częściej pozwolić.

Zamiast organicznej trawy pszenicznej sięgnij po brokuły
Bardzo popularny w diecie jest sok ze świeżo wyciśniętej pszenicy, który do tanich nie należy. Zazwyczaj dostępny w proszku lub jako sok. Entuzjaści tego napoju twierdzą, że chlorofil z pszenicy dostaje się do krwiobiegu i go wzmacnia,  a tym samym sprawia, że mamy więcej energii. Helen Bond, która na co dzień zajmuje się badaniami zdrowej żywności, dowodzi, że nie jest to tak wspaniałe działanie. Zestawiając gram do grama substancji zawartych w soku i brokułach lub szpinaku mamy dokładnie to samo. Lepiej zjeść garść brokuł lub szpinaku i nie przepłacać.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : dailymail.co.uk

Reply