Ekspres do kawy może być śmiertelnym zagrożeniem! Sprawdźcie, co tak naprawdę skrywają wnętrza tych maszyn!
Lokalna telewizja z Pittsburgha (stan Pensylwania, USA) poprosiła mikrobiologów, by pomogli zbadać im jakość i czystość ekspresów do kawy, zarówno tych prywatnych, jak i w punktach usługowych czy biurach (28 sztuk). Niestety wyniki pokazały, że zdecydowana większość maszyn była niewłaściwie czyszczona lub robiono to zbyt rzadko albo wcale.
Ekspres do kawy to ciepłe i wilgotne środowisko, dlatego badanie bakteriologiczne wykazało, że bardzo często w przewodach ekspresu i pojemnikach na wodę, rozwijają się bakterie E. Coli, paciorkowce i gronkowce oraz różne rodzaje pleśni.
Kelly Reynolds, specjalista mikrobiologii na Uniwersytecie stanowym w Arizonie, apeluje, by ekspresy czyścić po każdym użyciu i nigdy nie zostawiać w nim fusów. Czasem lepiej się gdzieś spóźnić, niż przyczynić się do tego, że nasz ekspres do kawy stanie się bombą biologiczną.