Ekspres do kawy może być śmiertelnym zagrożeniem! Sprawdźcie, co tak naprawdę skrywają wnętrza tych maszyn!

Lokalna telewizja z Pittsburgha (stan Pensylwania, USA) poprosiła mikrobiologów, by pomogli zbadać im jakość i czystość ekspresów do kawy, zarówno tych prywatnych, jak i w punktach usługowych czy biurach (28 sztuk). Niestety wyniki pokazały, że zdecydowana większość maszyn była niewłaściwie czyszczona lub robiono to zbyt rzadko albo wcale.

Ekspres do kawy to ciepłe i wilgotne środowisko, dlatego badanie bakteriologiczne wykazało, że bardzo często w przewodach ekspresu i pojemnikach na wodę, rozwijają się bakterie E. Coli, paciorkowce i gronkowce oraz różne rodzaje pleśni.

Kelly Reynolds, specjalista mikrobiologii na Uniwersytecie stanowym w Arizonie, apeluje, by ekspresy czyścić po każdym użyciu i nigdy nie zostawiać w nim fusów. Czasem lepiej się gdzieś spóźnić, niż przyczynić się do tego, że nasz ekspres do kawy stanie się bombą biologiczną.

Ten artykuł ma więcej niż jedną stronę. Przejdź na kolejną, by czytać dalej. źródło : curioctopus.it, foxnews.com

Reply