Garnek serowo-kiełbasiany. Musisz go spróbować!
Uwielbiam dania jednogarnkowe. Szczególne takie, które nie wymagają prawie żadnego wysiłku.
Nie każdego dnia mam ochotę gotować wymyślne potrawy, stres, zmęczenie – to wszystko wpływa na moją gotowość do spędzania kilku godzin w kuchni. Dlatego jestem niezmiernie wdzięczny za takie przepisy. W ciągu 15-20 minut mam obiad dla całej rodziny. Zero wysiłku, nie licząc pokrojenia składników i podsmażenia ich. Wersja dla wyjątkowo leniwych zakłada użycie gotowego sosu bolognese, można oczywiście samemu zrobić sos i rozkoszować się smakiem całkowicie domowej wersji tej potrawy. Ja trafiłem na promocję, gdzie słoik 550 gramów kosztował niecałe 3 zł. Dlatego spróbowałem z gotowym sosem… i nie byłem rozczarowany! Ten „garnek” jest wyjątkowo pyszny i sycący :)
Składniki:
- 1 średnia cebula, pokrojona w dużą kostkę,
- 400 gramów mocno wędzonej kiełbasy,
- 2 szklanki bulionu,
- 340 gramów makaronu penne,
- 550 gramów sosu bolognese (u mnie pomidorowo-śmietanowy),
- 1 szklanka wody,
- 150 gramów sera żółtego, startego na dużych oczkach (u mnie twarda mozzarella),
- odrobina posiekanej pietruszki do dekoracji.
Nie wiesz jak wykonać to przepyszne danie? Instrukcje znajdziesz na drugiej stronie!